Optrekkend vocht

  • $
  • Optrekkend vocht

Optrekkend vocht bij natte muren bestrijden door het aanleggen van een vochtbarrière dankzij het inspuiten van injectiegels op basis van silanen

Optrekkend vocht, ook capillair vocht genoemd omdat het tegen de zwaartekracht in omhoog kruipt en daardoor de onderste lagen van het metselwerk vochtig maakt, aantast, verzwakt. Op die manier ontstaat schade door bouwvocht, uiteindelijk tot binnenin de woning. Door verkruimeling en verbrokkeling komen plinten, bepleistering en behangsel los. Omwille van de hoge luchtvochtigheid verschijnen op de muren schimmels en algen. Alles degenereert en de leefomgeving is finaal niet meer OK.

Optrekkend vocht krijgt vrij spel doordat er geen horizontale vochtbarrière voorzien werd of deze verloren ging. Stenen, mortel en beton trekken immers het grondvocht op. Hoe poreuzer, hoe meer.

Behandeling tegen capillair opstijgend vocht kan snel en efficiënt gebeuren door het injecteren van  muren met injectiegels en injectiepasta’s op basis van silaan. Er wordt dus een chemisch vochtscherm opgetrokken over de volledige lengte en breedte via voorgeboorde gaten die ingespoten worden. De gebruikte afdichtingsgels maken enerzijds de bouwmaterialen waterdicht en bewaren anderzijds hun dampopen karakter. De betere injectiegels tegen natte muren dragen de volgende kenmerken.

  • De geïnjecteerde vloeistoffen én hun actief bestand verdelen zich gelijkmatig, ook al zijn de muren super poreus.
  • Er voltrekt zich een snelle verduurzaming. Wegvloeiingen via barstjes en scheuren gebeurt zelden of niet.
  • De gebruiksaanwijzingen zijn door de producent nauwkeurig geformuleerd zodat de toepassing correct verloopt.

Opstijgend vocht

Hydrofuge

Gevelreiniging

Dak ontmossen

Isoleren spouwmuren

Kaleien

Optrekkend vocht kan worden behandelend ofwel door injecteren, ofwel door onderkappen van muren

De methode voor het oplossen van optrekkend vocht door injecteren is meest toegepast omdat het snel gaat, weinig overlast meebrengt en de resultaten zeer goed uitvallen, ook op lange termijn. Onderkappen van muren betekent dat beetje bij beetje één rij stenen weggehaald wordt om er waterkerende folie tussen te steken, waarna men de muur terug dicht metst.