Wel of niet kiezen voor vloerisolatie?

Steeds vaker hoor je over de mogelijkheden van isolatie in je woning. Hierbij gaat het over verschillende vormen van isoleren, zoals spouwmuurisolatie, dakisolatie en ook isolatie van de vloer. Zeker over het isoleren van je vloer is wel het één en ander te zeggen. Waarom zou je dus kiezen voor het aanbrengen van isolatie op de vloeren van je woning? We vertellen je er graag wat meer over! Zo kun je weloverwogen een keuze maken voor wel of niet je vloer isoleren.

Eerst de vloer egaliseren

Het egaliseren van de ondervloer is belangrijk. De meeste ondervloeren zijn van beton gemaakt, oudere woningen daargelaten die nog wel eens een houten ondervloer hebben. De ondervloer kunt u egaliseren met egaline. Hierna is de vloer geschikt voor het aanleggen van vloerisolatie.

Zitten er nadelen aan vloerisolatie?

Veel mensen zien de kosten van vloerisolatie als een groot nadeel. Het is echter belangrijk om stil te staan bij de gevolgen van een dergelijke investering. Door eenmalig je vloer te voorzien van isolatie kun je op de lange termijn heel veel geld besparen op je energierekening. Je betaalt dus één keer, maar verdient een veelvoud hiervan terug. Een ander nadeel dat we graag even aanstippen is de mogelijkheid dat er leidingen verplaatst moeten worden. Dit kunnen we niet weerleggen, want in sommige gevallen is het gewoon noodzakelijk dat dit gebeurt. Wil je dit liever niet, dan is het veelal mogelijk om te kiezen voor een oplossing via isolerende chips. Deze kunnen eenvoudig worden verplaatst indien er aan de leidingen gewerkt moet worden. Het feit dat er na het isoleren van de vloer minder natuurlijke ventilatie kan plaatsvinden wordt soms als een ander nadeel gezien. Wat dat betreft is het goed om te weten dat je bij het isoleren direct kunt kiezen voor het aanbrengen van mechanische ventilatie. Een dergelijke complete oplossing draagt bij aan minder warmteverlies en toch ook een optimale ventilatie van de lucht in huis. Al met al valt het met die nadelen dus behoorlijk mee. Er is dus geen enkele reden om niet te kiezen voor het isoleren van je vloer!

De voordelen

Veel liever brengen we je daarom op de hoogte van de diverse voordelen van vloerenisolatie. Deze vorm van isolatie is mogelijk op de alle etages van je woning, zelfs in de kelder. Zeker een kelder is een plek in huis waar warmte gemakkelijk verloren gaat. Daarom is het slim om te investeren in een duurzame oplossing, zoals het isoleren van de wanden en vloer van je kelder. Door het aanbrengen van een isolerende laag op de betonvloer van je kelder kan kou van buitenaf niet langer naar boven komen. Ook grondwater wordt tegengehouden, zodat je geen last meer zult hebben van vochtproblemen. Op deze manier ontstaat er een veel prettiger en gezonder leefklimaat in je woning. Daarnaast voorkomt isolatie dat de warmte in huis naar buiten kan ontsnappen. Je kunt dus veel effectiever stoken in huis!

Is het isoleren van de vloer ook in mijn huis mogelijk?

Isolatie is mogelijk bij vrijwel alle soorten vloeren, of het nu gaat om een betonvloer of een houten vloer. Je plaatselijke isolatiespecialist kan je precies vertellen welke methode het meest geschikt is voor jouw specifieke vloer. Nodig hem daarom eens uit om een inventarisatie te maken in je woning. Hij kan je dan direct een goed advies geven, dat helemaal is afgestemd op jouw huis. Natuurlijk kun je ook offertes aanvragen bij meerdere isolatiebedrijven uit jouw regio.