Vochtige keldermuren verven is geen goed idee

Oude kelders hebben wel vaker last van opstijgend vocht. Een spijtige zaak want zo verlies je toch een interessante plek in de woning. In een vochtige kelder kan je per slot van rekening geen wijn of eetwaren bewaren. Volgens sommigen helpt een lekje verf om de vochtigheid te verlagen, maar zo eenvoudig is het in de praktijk niet. Door vochtige muren te verven kan je de problemen zelfs nog erger maken. Daarom is het belangrijk om het probleem bij de oorzaak op te lossen.

Zowel niet- als wel ademende verf lossen het probleem niet op

Het verven van vochtige keldermuren met niet-ademende verf is ten stelligste af te raden. Vochtwerende niet-ademende verf zorgt er immers voor dat het vocht niet uit de muur kan en ophoopt. Hierdoor wordt opstijgend vocht steeds hoger geduwd en komt het uiteindelijk op de begane grond terecht. In plaats van vochtproblemen in de kelder krijg je dan dezelfde vochtproblemen in de woonkamer, keuken of elders op de benedenverdieping. Afbladderende verf, vochtplekken, loskomend behang of zelfs schimmel zijn daarbij geen ongewoon gevolg.

Daarom is het beter om ademende verf te gebruiken. Bij ademende verf is het op zijn minst de kelder die vochtig blijft. Eetwaren, wijnen of oude fotoboeken moet je er dan natuurlijk niet bewaren en wees er maar zeker van dat de verf uiteindelijk zal afbladderen.

Probleem aanpakken bij de oorzaak

Een vochtige keldermuur verven is niet meer dan een lapmiddel waarbij je de ogen tracht te sluiten voor dieperliggende problemen. Vroeg of laat komen zij echter opnieuw boven water en ben je terug bij af. Daarom pak je het probleem maar beter bij de bron aan. Dat doe je door de kelder te dichten en de muren te injecteren. Door de muren te injecteren creëer je een vochtwerende laag waarin het vocht niet kan optrekken. Op die manier hoef je geen vochtproblemen in de kelder te vrezen.

Bij het injecteren van de keldermuren worden er gaten in de keldermuren geboord waarin een speciaal product wordt gegoten. Professionele vakmannen zoals MVA Aqua gebruiken hiervoor een krachtige injectiemachine voor nog betere resultaten.

En pas nadien denken aan de afwerking

Na de behandeling van de muur worden de gaten gevuld. Ook dan kan je nog niet meteen verven. Eerst moet de muur de tijd krijgen om helemaal uit te drogen. De exacte droogtijd is niet vooraf te bepalen en is onder andere afhankelijk van het oorspronkelijke vochtgehalte, de dikte van de muur, de mate van ventilatie en de verwarming in de kelder. Gemiddeld genomen moet je rekenen op een droogsnelheid van 2,5 centimeter per maand. Bij een kelder met een volle betonblok van 19 centimeter duurt het tot wel meer dan zeven en een halve maand vooraleer de keldermuur opnieuw volledig droog is.

Pas dan kan je de keldermuur verven. Hiervoor gebruik je een goed dekkende en schrobvaste muurverf zoals Trimetal Magnacryl Prestige Mat. Hier geeft de fabrikant ook zelf aan dat de ondergrond eerst droog moet zijn. Vergeet niet om vooraf nog even de ondergrond waar nodig te egaliseren. Na het verven beschikken je keldermuren over een goede schrobvaste verflaag zonder dat je nog tegen allerlei vochtproblemen aanloopt.