Tips om schimmel op de muur te verwijderen

Niemand wordt er gelukkig van om schimmel op de muren in zijn woning aan te treffen. Niet alleen ziet het er niet prettig uit, ook kan het gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Daarom is het zaak om schimmel zo snel mogelijk te verwijderen. Maar hoe doe je dat het meest effectief?

Waarom ontstaan schimmels?

Schimmels komen van nature in de natuur voor. De schimmelsporen kunnen zich echter, bijvoorbeeld door een open raam, in ons huis nestelen. Schimmels groeien het beste op een vochtige ondergrond met stilstaande warme lucht in de omgeving. Daarom zijn schimmels bijvoorbeeld zo dol op badkamermuren of andere ruimtes waar slecht geventileerd wordt. Bovendien kunnen schimmels zich door je woning verspreiden. Schimmel uit de badkamer kan zo bijvoorbeeld ook in de slaapkamer of in de keuken terecht komen. Helemaal als deze ruimtes ook slecht geventileerd zijn, kan het tot grote problemen leiden.

Wat betekent schimmel voor je huis en gezondheid?

De gevolgen van schimmel in je woning kunnen groot zijn. Zowel voor je woning als voor je gezondheid zijn schimmels erg slecht. Vooral als je al andere gezondheidsproblemen, zoals een luchtwegaandoening, hebt kunnen schimmels op de muur dit sterk verergeren. Maar ook als je verder gezond bent, kunnen schimmels jouw gezondheid aantasten. Dit kun je bijvoorbeeld merken aan prikkende ogen, hoestbuien of irritaties aan je huid. Alleen hierom is het al belangrijk om schimmel op de muur zo snel mogelijk aan te pakken.

Hoewel je gezondheid natuurlijk het belangrijkste is, is schimmel snel bestrijden ook erg belangrijk voor de staat van je woning. Allereerst zal schimmel op de muur de muur gaan aantasten. Het pleisterwerk kan gaan afbrokkelen of het behang begint los te laten. Als jouw woning een houten fundering heeft, kunnen de gevolgen nog ernstiger zijn. De schimmel zal op den duur dan namelijk ook het hout aan kunnen tasten, met alle gevolgen van dien.

Witte versus zwarte schimmel

In huizen tref je meestal witte of zwarte schimmel aan. Zwarte schimmel zul je het snelste zien zitten en is altijd overduidelijk te herkennen. Witte schimmel is wat lastiger te herkennen. Over het algemeen is zwarte schimmel op de muur gevaarlijker voor je gezondheid dan witte schimmel. Toch is het ook aan te raden om witte schimmel altijd zo snel mogelijk te verwijderen als je het ontdekt. Geen enkele vorm van schimmel op de muur is gezond om te laten zitten.

3 tips om schimmel efficiënt te verwijderen

Dat je schimmel op de muur verwijderen nodig is, is dus wel duidelijk. Maar hoe kun je dit zo efficiënt mogelijk doen? Sowieso zul je de oorzaak van het probleem moeten aanpakken. Zorg dus voor voldoende ventilatie in je woning, zodat de schimmels na het verwijderen niet direct weer terugkomen. Om schimmels van de muur efficiënt te verwijderen kun je deze handige gids raadplegen.

Tip 1: Verwijder schimmel op natuurlijke wijze

Wil jij de schimmel op de muur verwijderen met huismiddeltjes? Probeer de schimmel dan te verwijderen met een mengsel van soda en water. Vaak kun je de schimmel hiermee van de muur afschrobben. Als dit niet werkt kun je bleekwater gemengd met water gebruiken. Laat dit een tijdje intrekken, voordat je het gaat verwijderen.

Tip 2: Maak gebruik van vochtwerende middelen

Als de zelfgemaakte middeltjes niet voldoende werken, kun je speciale middeltjes kopen om de schimmel te verwijderen. Lees hierbij wel altijd heel erg goed de gebruiksaanwijzing. Tijdens het gebruik van deze middeltjes is voldoende ventilatie erg belangrijk.

Tip 3: Roep de hulp in van een expert

Is de schimmel zo hardnekkig dat je deze niet zelf verwijderd krijgt? Dan is het tijd om hulp in te schakelen. Een professioneel bedrijf kan jouw huis volledig schimmelvrij maken. Een expert kan je ook helpen om de oorzaak van de schimmel te achterhalen. Zo weet je zeker dat je verlost blijft van dit vervelende probleem.

Dit reclame-artikel is geplaatst door (Marc Williame), gegevens zijn bekend bij en geverifieerd door de beheerder van deze website.