Leidingwater is erg duur. Tegenwoordig kun je gelukkig voor zowat de helft van het water dat je dagelijks nodig hebt gewoon regenwater gebruiken. Maar om het regenwater in en rondom je huis te verdelen heb je natuurlijk een waterpomp nodig. Met behulp van een regenwaterpomp kan je het regenwater opvangen en kan deze verdeeld worden in en rondom je woning.
Maar waar kan je dit regenwater nou allemaal voor gebruiken? Het regenwater is bijvoorbeeld perfect geschikt om je toilet mee door te spoelen, maar denk ook aan je plantjes water geven wat hier prima mee gedaan kan worden. Je kunt op deze manier per dag zelfs ongeveer zestig liter aan leidingwater besparen. Dit kun je op termijn ook nog eens terug zien in je portemonnee, omdat je veel minder kosten maakt aan leidingwater.
Al het regenwater dat je opvangt, wordt opgevangen in een soort ondergronds reservoir, een tank of een waterput. Deze voorraad wordt vervolgens door de regenwaterpomp gebruikt als bron, om het water vervolgens door je huis te verdelen. Een regenwaterpomp is in bepaalde landen, zoals bijvoorbeeld België, zelfs al enkele jaren verplicht bij nieuwbouw huizen.
Een regenwaterpomp kan op verschillende plekken geïnstalleerd worden. De pomp kan namelijk zowel in, als buiten het water geïnstalleerd worden. Deze twee mogelijkheden staan ook wel bekend als de natte opstelling en de droge opstelling. Er wordt echter vaker gekozen voor een natte opstelling. Beide mogelijkheden hebben natuurlijk zo hun eigen voordelen en nadelen die ze met zich meebrengen.
Bij de droge opstelling zal het water met een aanzuigslang het water uit de bron pompen. Het water wordt van hieruit verder in de woning getransporteerd onder druk. Het is dan ook de goedkoopste mogelijkheid van de twee mogelijkheden qua opstelling, omdat de pomp niet in het water staat. Dit zorgt er natuurlijk voor dat het onderhoud makkelijker wordt gemaakt en er dus minder kosten aan verbonden worden.
Bij de natte opstelling wordt de pomp in de regenwaterput geïnstalleerd. Het kan dan gaan om een zelfaanzuigende pomp of een dompelpomp met een vlotterschakelaar. Het verschil met de droge opstelling is dat er hier geen sprake is van geluidshinder, want de pomp zelf is stil én hij staat onder water.