Wat zijn de voordelen van een epoxy vloer?

Als je op zoek bent naar een nieuwe vloer zijn er heel wat opties. Je kunt kiezen voor een houten vloer, een vloer met laminaat, een PVC vloer of plavuizen. Een epoxy gietvloer is ook een optie. Het voordeel daarvan is dat je het eventueel ook zelf kunt doen. Dit vraagt wel de nodige kennis, als je totaal geen ervaring hebt met het leggen van vloeren dan is het misschien beter om een vakman in te schakelen. Wil je het wel zelf doen, zorg dan dat je het werk goed voorbereidt. Zo is de kans groter dat de vloer er netjes in komt te liggen.

Zo leg je zelf een epoxy vloer

Kies je voor een doe het zelf epoxy vloer, zorg dan dat je alle materialen in huis hebt voordat je aan de slag gaat. De ondervloer moet schoon en stofvrij zijn. Dus eerst goed stofzuigen en vervolgens controleren of de vloer echt schoon is. Daarna kun je beginnen met het aanbrengen van de epoxy laag. Zorg dat deze gelijkmatig over het oppervlak wordt verspreid. Let ook op in welke richting je werkt. Als je klaar bent moet je immers de kamer nog uit kunnen, dus werk altijd richting de deur. Nadat de gietvloer is aangelegd moet deze voldoende tijd krijgen om te drogen.

Zorg dat je vloer langer meegaat

Een gietvloer is doorgaans goed bestand tegen vocht en vuil en intensief gebruik. Wil je dat je vloer nog langer meegaat dan kun je een extra beschermlaag aanbrengen op de vloer. Deze vloercoating zorgt ervoor dat je vloer beter beschermd wordt tegen vuil. Als er vloeistof op de vloer wordt gemorst kan dit niet in de epoxy dringen als er en coating is aangebracht. Op die manier wordt je vloer nog beter beschermd en gaat hij nog langer mee. Het is sowieso aan te raden om vloeistof die is gemorst zo snel mogelijk op te ruimen. Dit geldt uiteraard nog meer voor bijtende stoffen.

Waar kan ik een gietvloer leggen?

Een gietvloer kan in principe in iedere ruimte in je huis worden gelegd. Het is zelfs geschikt voor de badkamer. Doordat een epoxy gietvloer zeer weinig onderhoud nodig heeft is het ook prima geschikt voor gezinnen met kinderen of huisdieren. Je kunt de honden- of kattenharen simpel opzuigen, en als er eens een ongelukje gebeurt met een omgevallen glas limonade dan is dat zo opgeruimd zonder dat er lelijke vlekken achterblijven. Ook is een epoxyvloer veel duurzamer dan bijvoorbeeld tapijt. Het is daarom ook bij uitstek geschikt voor bijvoorbeeld winkels en kantoren.

Werken met epoxy is relatief eenvoudig

Het werken met epoxy giethars is relatief eenvoudig. Wanneer je zelf je vloer wilt leggen is het echter wel aan te raden om hiervoor eerst een instructievideo te bekijken of de hulp in te roepen van iemand die hier al ervaring mee heeft. Het zou immers zonde zijn als je je vloer verknoeit. Dan moet alles er weer uit en dat is een hele klus.