Alles wat jij wil weten over wedden op voetbal

Wereldwijd is voetbal de nummer één sport waar de meeste mensen op wedden. Hoewel dit vroeger wedden op paardenraces was, staat voetbal nu steevast op de eerste plaats. Het is eenvoudig te begrijpen waarom voetbal het zo goed doet in de wereld van sportweddenschappen. Er zijn namelijk diverse competities waar je aan kunt deelnemen, denk maar aan de Eredivisie, Bundesliga of Premier League. Ook maken de online bookmakers het steeds gemakkelijker om weddenschappen vanuit je huiskamer te doen. Daarbij maakt het inzetten op sport het velen malen spannender om een wedstrijd te kijken, en als je iets wint is het altijd mooi meegenomen.

Voetbal is gemakkelijk op TV te bekijken en te volgen, het is simpel te spelen en heel eenvoudig te begrijpen. Ondertussen is voetbal dan ook de meest beoefende sport in ons kikkerlandje en het is deze populariteit die ervoor zorgt dat het de grootste sport is voor sportwedden. De Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond (KNVB) is zelfs de grootste sportvereniging binnen Nederland.

Het ontstaan van sportwedden

We sloegen de geschiedenisboeken open en namen een kijkje naar de opkomst van sportwedden. Deze praktijk dateert terug naar de oude Grieken die graag grootschalige sportevenementen organiseerden zoals de Olympische spelen. Waarschijnlijk zijn tijdens deze evenementen de eerste weddenschappen gesloten. De oude Grieken werden opgevolgd door de Romeinen die niet vies waren van een gokje tijdens de brute gladiatorgevechten. Na verloop werd het wedden op sport vooral in Engeland erg populair maar ook zeker in andere delen van Europa had men interesse.

Tips voor beginners

Als je nog niet bekend bent met wedden op sport dan is het verstandig om je eerst goed in te lezen. Bij het plaatsen van weddenschappen doe je er je voordeel mee als je zorgvuldig de huidige statistieken bekijkt. Zoek bijvoorbeeld naar informatie zoals schorsingen, opstelling, blessures en andere gegevens over de club. Daarnaast is het van belang dat je een budget opstelt en wijs met je geld omgaat. Hier komt bij dat het niet handig is om weddenschappen te doen als je onder invloed bent, je zult betere resultaten behalen als je helder van geest bent. Kies voor je sportweddenschappen tevens een betrouwbare bookmaker die voldoende gokopties biedt.

Waar kun je op wedden?

Er zijn doorgaans diverse wedopties beschikbaar, bijvoorbeeld wedden op de exacte uitslag van de wedstrijd, het aantal goals en of het totaal aantal doelpunten. Een weddenschap die er meteen uitspringt is de 1×2 weddenschap. Hierbij voorspel je als deelnemer welke club zal winnen, maar er kan natuurlijk ook gelijkspel gespeeld worden. Bij deze weddenschap heb je drie mogelijkheden, als je ‘optie’ 1 kiest dan ga je ervan uit dat de thuisclub wint en bij ‘optie 2’ geef je het voordeel aan de bezoekende club. De derde optie is de ‘X’ en dit is uiteraard gelijkspel.

Live wedden op voetbal

Vroeger moesten we nog naar het fysieke wedkantoor toelopen, tegenwoordig is het allemaal mogelijk vanaf je mobiele telefoon. Aangezien we veel tijd op onze smartphones doorbrengen is het geen totale verrassing dat mobiel wedden de meest populaire manier is om live te wedden op voetbal. Je kunt al een weddenschap sluiten met een paar klikken en een beetje bookmaker biedt zelfs een mobiele applicatie.

Voor nog meer spanning is het een optie om te live wedden, hierbij zal je inzetten terwijl de wedstrijd al plaatsneemt. Enerzijds heb je het voordeel dat je gedurende de wedstrijd meer belangrijke informatie krijgt waardoor je jouw kansen beter kunt inschatten. Anderzijds moet je niet te lang afwachten anders verlies je de kans op een mooie winst. Verder zijn er meerdere soorten weddenschappen mogelijk tijdens het live wedden zoals wie het volgende doelpunt zal maken of welk team de volgende gele kaart krijgt.