Vochtbestrijding West-Vlaanderen

Capillaire opstijging

Capillaire opstijging: In bouwconstructies kan vocht optrekken wanneer fijne kanaaltjes in een poreus materiaal als gevolg van de aantrekkingskracht tussen het materiaal en het water in staat zijn om water op te zuigen. De voorwaarden voor dit verschijnsel zijn:

• Het materiaal is poreus
• Er is sprake van aantrekking tussen water en het materiaal (=capillaire werking)
• Het materiaal staat in contact met (grond)water
• Het ontbreken van een waterdichte laag (trasraam) boven de grondwaterstand Optrekkend vocht komt daarom meestal voor in gemetselde constructies, waarbij geen horizontale waterkerende of -dichte (tussen)laag is aangebracht.

Capillaire opstijging oorzaken

Optrekkend vocht kan een technische oorzaak hebben indien de grondwaterstand hoger is dan het trasraam of indien de bodem boven het trasraam veel vocht bevat vanwege capillaire opstijging van het grondwater.

Het trasraam  is het gedeelte van een gemetselde muur, uitgevoerd in harde steen (zogenaamde klinkers) tegen het optrekken van vocht vanuit de bodem rondom een gebouw.

Optrekkend vocht wordt veroorzaakt door direct of indirect contact van het steen -of metselwerk met vocht, grond- of lekwater. Capillaire werking maken dat vocht optrekt vanuit de grond in een onafgebroken proces. Bijvoorbeeld in de gemetselde fundering en vandaar uit naar de gemetselde opgaande muren. De mate waarin dat gebeurt wordt bepaald door omstandigheden zoals opbouw van de constructie, vochtigheid, temperatuur, verdamping, isolatiemateriaal, aanwezigheid van zouten, bepleistering, etc.

Overige oorzaken

Door het slecht weglopen van regenwater of door plassen regenwater die tegen de muur aan staan kunnen problemen ontstaan. De oorzaak is bijvoorbeeld een slechte waterafvoer of het maaiveld dat richting de woning afloopt. Onderschat is vaak een slecht werkend ventilatiesysteem of het ontbreken van ont- en beluchting. Dit veroorzaakt een binnenklimaat waarbij waterdamp binnenshuis condenseert.

Behandelingsmethode

Zodra er capillaire werking in het metselwerk  plaats vindt, is het aan te raden om het metselwerk en de muren te laten behandelen met injecties. De stenen worden afzonderlijk geïnjecteerd onder hoge druk.
Injectie onder lage druk leiden dan tot een volledig verzadiging van het metselwerk door capillaire opnemen van de injectie vloeistof.

Contacteer ons

Heeft u last van vocht in huis?  Contacteer ons dan voor meer informatie, wij komen graag vrijblijvend langs en kunnen nadien kosteloos een vrijblijvende offerte maken om uw vochtprobleem te behandelen.

Tags Vochtspecialist MVA Aqua:

Vochtbestrijding woning – Vochtbestrijding kelder – Vochtproblemen oplossen – Kelder waterdicht maken – Opstijgend vocht – Optrekkend vocht – Vochtbestrijding – Kelderdichting – Condensproblemen – Injecteren muren – Vochtprobeem – Vochtproblemen – Vochtige muren – Vochtbehandeling –  Vochtverwijdering – Water in de kelder – Schimmel in de kelderPicknicktafel kopencuisine exterieure –  Table pliante promo –  Energieprijzen vergelijken  –  Trouwringen witgoud diamant –  Houtskeletbouw –  Linkbuilding bureau –  Webshop laten bouwen © MVA Aqua | Eigen-Heerdlaan 9 – 8200 Sint-Andries | 0486/81 50 25 | Sitemap | Creation & SEO Powered by Webdesign Bureau | Links © 2015 – MVA Aqua