Zo maai je je gazon

De lente is weer begonnen en dus moet je tuin weer lente- en zomerklaar gemaakt worden. De hele winter heb je waarschijnlijk niet veel aan de tuin gedaan, dus je moet oude planten en bloemen verwijderen en er nieuwe voor in de plaats poten. Daarnaast begint met het eerste lentezonnetje het gras ook weer te groeien. Dus je moet ook weer voor de eerste keer het gras maaien. Wanneer je een klein gazon hebt, dan is dit nog gemakkelijk te doen met een handgrasmaaier, maar voor grotere gazons is een zitmaaier misschien wel makkelijker. 

Handgrasmaaier

Er zijn verschillende soorten handgrasmaaiers. De bekendste is de kooimaaier. Deze is niet aangedreven door elektra of brandstof, maar door de wielen, wanneer de gebruiker deze vooruit duwt. In de maaier zitten spiraalvormige messen die tijdens het voortbewegen rollen en daarbij het gras afsnijden. De afstand voor de grashoogte kan afgesteld worden. Voor grotere gazons kan een kooimaaier ook aangedreven worden door een kleine benzine- of elektromotor. Ook zijn er cirkelmaaiers. In de maaier zit een horizontaal mes die ronddraait en daarmee onder hoge snelheid het gras afsnijdt. Standaard zit er vaak op een cirkelmaaier een handige grasbak, zodat het gras in de bak terecht komt en je niet later nog je hele gazon hoeft aan te harken. Ideal

Zitmaaier

Heb je een erg groot gazon, of maai je professioneel grote grasvelden, dan is het aan te raden om een zitmaaier te gebruiken. Deze grasmaaiers zijn wat groter en er zit een stoeltje op en een stuur om de maaier te bedienen. Meestal zijn zitgrasmaaiers aangedreven op een kleine benzinemotor. Een zitgrasmaaier is meestal een cirkelmaaier, maar je ziet ook af en toe een zitgrasmaaier als een klepelmaaier. Klepelmaaiers zijn zeer professioneel en zijn vaak te zien als een maaier die achter een tractor is gehangen. De armen aan beide kanten van de maaier, worden bij het maaien uitgeklapt, waarbij de messen (klepels) in de armen snel ronddraaien en met gemak hoog gras kunnen maaien.

Klaar voor de lente

De juiste grasmaaier uitzoeken is een lastig karwei, zeker als je geen verstand hebt van deze artikelen. Wanneer je er niet uit komt, is het een goed idee om informatie te vragen aan iemand die er thuis in is. Op deze manier koop je geen verkeerde maaier en kan je zo snel mogelijk aan de slag met jouw gazon. Niets fijner dan je tuin heerlijk aan kant hebben voor het seizoen begint. Door het gras mooi te onderhouden, heb je de basis al! De rest van je woning ook klaar maken voor het seizoen? Dít is het moment om je te verdiepen in de leukste voorjaarstrends.