Welke verlichting kiezen voor een vochtige ruimte?

De laatste jaren zien we ook in ruimten die vochtig zijn, zoals de badkamer, led-verlichting (ver)schijnen. En nou is het logisch dat u zich afvraagt of dat wel zomaar kan? Is zomaar alle verlichting geschikt voor gebruik in de badkamer of andere vochtige ruimten? En waar moet je op letten bij het kiezen van zulke verlichting?
 

Waar op letten? Let op de IP norm!

Of je nu een lamp buiten, in de badkamer of in de kelder gebruikt: al deze ruimten worden vochtig zo nu en dan. Het is dan ook belangrijk om op een aantal zaken te letten bij de keuze en aanschaf van verlichting voor vochtige ruimten. De eerste belangrijke factor is de IP normering. Zorg dat deze 44 of 65 is bij verlichting voor vochtige ruimten. IP staat voor International protection. Je lamp boven de wasbak mag IP 44 zijn. Heb je een lamp echt in of pal naast de douchecabine hangen? Kies dan voor IP 65. IP 65 staat voor volledig waterdicht. IP 44 staat voor spatwaterdicht.
 

Let ook op koelhuis!

Lichten met een kunststof koelhuis zijn veel beter geschikt voor vochtige en natte ruimtes dan lampen met een metalen koelhuis. Lampen met een metalen koelhuis kunt u in de meeste gevallen beter niet gebruiken in natte ruimtes zoals de badkamer als ze kunnen worden aangeraakt.
 

Grote ruimten waterdicht verlichten?

Ook voor bedrijven geldt: zorg voor waterdichte verlichting in je showroom, magazijn of productiehal. Vraag een adviseur welke verlichting geschikt is voor vochtige bedrijfsomgevingen. Zo is bijvoorbeeld een LED high bay lamp (zie hier) prima geschikt voor vochtige ruimten, maar een gemiddelde gloeilamp een stuk minder.
 

Niet zeker van de zaak? Vraag de specialist!

Twijfel je over de keuze voor een geschikte badkamerlamp? En weet je niet zeker of je IP 44 of 65 nodig hebt? Ga dan voor de zekerheid altijd naar een adviseur, bijvoorbeeld in de bouwmarkt of lichtspeciaalzaak.