Dit is waarom onderhoud aan de woning belangrijk is

Onderhoud van een woning is vaak iets waar mensen pas aan denken wanneer het eigenlijk al te laat is. Dit komt vooral omdat het als zoveel werk klink wanneer we er mee geconfronteerd worden. De realiteit is dat je bij achterstallig onderhoud eigenlijk alleen maar meer tijd en energie kwijt zal zijn dan wanner je het vanaf het begin goed en tijdig bijhoud.

Waarom onderhoud

Met onderhoud bedoelen we allerlei klusjes die zorgen dat de kwaliteit van de woning blijft behouden. Deze kwaliteit is op te splitsen in twee belangrijke aspecten voor de bewoners; de kwaliteit van het wonen en de waarde van de woning. Een aantal voorbeelden van zulke klussen zijn het overschilderen van kozijnen, het bijhouden van de Cv-ketel en de afvoer regelmatig legen. Meer toelichting op dit soort klussen kun je vinden op https://www.bouwaanrader.nl/.

Kwaliteit van het wonen

Goed onderhoud is belangrijk voor een prettige en gezonde leefomgeving. Achterstallig onderhoud kan er voor zorgen dat er blijvende schade wordt opgelopen in belangrijke voorzieningen van de woning. Een aantal voorbeelden zijn lekkages door een slecht onderhouden dak, tochtstromen door een versleten ventilatie, slechte waterkwaliteit door het niet bijhouden van waterinstallaties binnen huis, of stank en ruis dat van een verrot kozijn af komt.

Waarde van de woning

Uiteraard wordt de waarde van de woning ook beïnvloed door de kwaliteit. Als iemand een woning koopt waar nog veel aan moet gebeuren, zal diegene daar minder voor betalen dan voor een huis dat altijd goed onderhouden is en waar in principe niets meer aan gedaan hoeft te worden. Dit zal er ook voor zorgen dat jouw woning een stuk sneller verkocht zal worden, meer mensen zullen een compleet plaatje willen dan iets waar veel haken en ogen aan zitten.

Blijf actief met onderhoud

Hoe langer je dit soort klussen achterwege laat, hoe meer kosten en tijd je er aan kwijt zult zijn. Zo is een oud kozijn best makkelijk over te verven, maar het compleet vervangen van een weggerot kozijn zal een vrij grote, en uiteraard duurdere klus zijn.